Revalidatie

De Kinesitherapie na de operatie

Litteken na operatie

Litteken na operatie

De revalidatie start onmiddellijk na de operatie met als doel de beweeglijkheid van de knie te optimaliseren en opnieuw vlot te kunnen stappen.

1ste fase: fase van de wondgenezing (ziekenhuis)

Tijdens de eerste drie weken dient alle aandacht te gaan naar wondgenezing en het versterken van de verzwakte spieren rond de knie.

Wat is in deze fase uiterst belangrijk?

  • Vermijden van rechtstreeks contact met vocht en crèmes om zo oppervlakkige wondinfecties te voorkomen;
  • We leggen geen ijs op de wondnaad maar wel op de zijkant van de knie. Het ijs kan 2 tot 3 maal per dag gedurende 30 minuten aangebracht worden. Een persoonlijke bandage en zes ijszakken worden u de dag na de operatie bezorgd en deze mag u mee naar huis nemen;
  • Zwelling voorkomen we door hoogstand van het onderste lidmaat zowel overdag als ‘s nachts
  • Bewegingen doet u altijd onder de pijngrens en in functie van de zwelling;
  • Circulatie-oefeningen (bewegen met de voeten) om een betere doorbloeding te bekomen;
  • De beweeglijkheid van de knie is zeer belangrijk. Derhalve krijgt u 6 weken een CPM-toestel (knie-mobilisatietoestel) tot uw beschikking dat u helpt de knie op een rustige manier te buigen en te strekken waardoor de pijn de zwelling en de stijfheid verminderen.
  • Actief buigen met rolschoen en passief strekken.

    Oefeningen met de rolschoen

    Oefeningen met de rolschoen

Stappen, staan en zitten is toegestaan maar niet te lang om zwelling te voorkomen

2de fase: fase van de wondgenezing (week 1-3, thuis)

Thuis zet u wondgenezing en versterking van de spieren rond de knie verder

  • Opbouw volgens pijn en zwelling
  • Verder mobilisatie voor buigen / strekken
  • Spierversterkende oefeningen
  • Proprioceptieve training is controle en diepe gevoeligheid.

3de fase: fase van de ontzwelling (week 3-6)

Zodra de wonde genezen is en rustig staat, mag er progressief meer geoefend worden op kracht en functie. Dit dient zeer progressief te gebeuren om reactionele frictiesyndromen en zwellingen te voorkomen. Fietsen en cyclische bewegingen doet u best NIET te lang en ZONDER kracht. Het CPM-toestel laat toe om deze functies te combineren.

Hoogstand, langzame passieve bewegingen en limiteren van de beweging onder de pijngrens zijn belangrijk. In rustfase kan de knie met de ijspakking in het toestel worden gelegd. De ‘schaats’ kan worden gebruikt voor actieve buigings-oefeningen zodra de knie voldoende soepel is voorbij de 90° en de wondhaakjes verhoogd zijn.

4de fase: fase van de functionele recuperatie (na 6 weken)

Wanneer de oefeningen en bewegingen nog weinig invloed hebben op de zwelling, kan er geoefend worden naar de door u gewenste recreationele activiteit. De strek- en buigingsoefeningen kunnen nu actief worden uitgevoerd.

De ergotherapie na de operatie

De ergotherapeut zal u begeleiden zodat u zo zelfstandig mogelijk kan functioneren na ontslag.

Stappen met krukken

Stappen met krukken

Stappen: het is belangrijk dat u bij het stappen met krukken de voet van het geopereerde been altijd naar binnen draait om de wonde niet te belasten bij het stappen

Trappen: we leren u trappen op-en aflopen

Transfers: We leren u aan hoe u best rechtstaat uit stoel of bed zonder de knie te belasten.

Advies thuissituatie

Toilet: om gemakkelijker te gaan zitten of recht te komen, kan u een toiletverhoger gebruiken en/of een handvat aan de muur.

Bed-stoel-bank: een verhoger voor voeteinde bed of stoel vergemakkelijkt het gaan zitten en opstaan. Een kussen onder de zitting van de bank kan daartoe al voldoende zijn.

Baden: De eerste maanden is aangeraden een douche te nemen met een anti-slipmat. Leg ook steeds een anti-slipmat op de bodem van het bad. Stap bij voorkeur in het bad alvorens het water te laten lopen en laat het bad leeglopen alvorens er uit te komen om het slippen te voorkomen. Een badspons/borstel vergemakkelijkt het wassen van de voeten.

Schoenen: we raden aan goed aansluitende schoenen met een anti-sliplaag te dragen.

Draag geen te zware gewichten en maak gebruik van een boodschappenwagentje of koffer op wieltjes indien mogelijk.

Trappen: de dag voor uw ontslag oefent u het op- en afgaan van een trap. U zal dus thuis kunnen boven slapen. Bent u alleen of beschikt u over een moeilijke trap, raden we aan in de eerste weken een bed beneden te plaatsen.

Poetsen

Stap nooit op krukjes, maak gebruik van een stevig en stabiel trapstoeltje met brede treden om iets te nemen in de hoogte of om de ramen te poetsen. De eerste weken na de operatie moet u knielen vermijden. Als u toch moet knielen, dan best op uw niet-geopereerde knie en niet op beide knieën.

Tuinieren

Bevestig klein tuingerief aan een lange steel. Ga niet op de geopereerde knie zitten om te wieden of te planten gedurende het eerste jaar na de operatie.

Sporten

U mag eigenlijk de meeste sporten beoefenen, maar vermijd overbelasting. Volgende sporten zijn aan te raden:

  • Fietsen
  • Zwemmen (vanaf 6 weken)
  • Wandelen: trek stevige schoenen aan en vermijd gladde en ongelijke wegen. Een wandelstok kan soms handig zijn.

Autorijden

Na de operatie kan u met de auto meerijden, maar u vermijdt best langdurige ritten. Indien u dit toch doet, neem dan regelmatige pauzes. Zelf rijden is door de verzekeringsmaatschappijen pas toegelaten na 6 weken.

Indien u wenst met de auto te rijden, neem dan eerst contact op met uw verzekeringsmakelaar.