Wat is knie-artrose of gonartrose?

Artrose is het verdwijnen van de kraakbenige bedekking van het been in een gewricht. Bij gonartrosebedoelen we artrose van het kniegewricht. Het uiteinde van een bot is ter hoogte van een gewricht bedekt met kraakbeen. Dit kraakbeen is zacht, mooi glad en schokabsorberend.
Wanneer dit kraakbeen om één of andere reden verdwijnt (meestal op plaatsen van te grote druk) krijgen we een direct contact tussen de twee botuiteinden. Dit geeft dan pijn, vocht, zwelling en bewegingsbeperking. In een verder stadium slijt ook het bot weg.

st10-9626 st11-9631 st12-9675st21-9798

Oorzaken

  • Mechanische slijtage van het kraakbeen. Dit komt door een plaatselijke overdruk. Vaak t.g.v. van een asafwijking, overgewicht of te intensief gebruik. Er is echter ook een erfelijke factor. Sommige families hebben sneller artrose.
  • Traumatische destructie van het kraakbeen. Door verkeers-, sport- of ander ongeval waarbij het kraakbeen gekwetst of gekneusd wordt.
  • Door een ontstekingsreactie. Dit kan zijn door rheumatoïde arthritis of door infectie. Het kraakbeen wordt hier als het ware opgelost.
  • Een bijzondere vorm is de avasculaire necrose. Dit is een infarct ter hoogte van het onderliggende bot waardoor het kraakbeen los komt ter hoogte van deze zone.

Plaats van de artrose

Een knie slijt meestal niet overal even veel. We onderscheiden immers drie grote compartimenten: het binnenste (mediale gonartrose), het buitenste (laterale gonartrose) en het voorste (femoropatellaire gonartrose) . Naargelang de zijde en het aantal aangetaste compartimenten, zijn de symptomen verschillend.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie