Wat voelt men? (symptomen)

De klachten of symptomen kunnen zeer verschillend zijn van patiënt tot patiënt. Dit heeft meestal te maken met het stadium van slijtage van het kraakbeen en de toestand van de menisci.

Mediale gonartrose (binnenzijde)

In het beginstadium (slijtage van de menisci en losliggende kraakbeenflappen) is er meestal “nachtelijke” pijn. Deze pijn verergert als de knieën op elkaar  liggen (verhogen van lokale druk). Vaak wordt deze pijn vermeden door een kussentje tussen de knieën te plaatsen of op de rug te slapen. De pijn verbetert meestal door NSAID (ontstekingswerende middelen) of door een corticoïd inspuiting in het gewricht. Indien de pijn steeds terugkomt kan een kijkoperatie (arthroscopie) voorgesteld worden.Tijdens deze operatie worden de gescheurde menisci en losliggende kraakbeendeeltjes verwijderd.

Het volgende stadium geeft meestal “startpijn”. Men voelt vooral pijn gedurende de eerste stappen. Ook is er vaak “ochtendstijfheid” welke verdwijnt na enkele passen. Daarna kan men meestal behoorlijk functioneren en zelfs lange wandelingen maken. Vaak ontstaat er echter een vermoeidheids-, zwaartegevoel en zwelling wanneer men te ver is gegaan. Fietsen en zwemmen gaat meestal zonder enige pijn of zwelling. Dit stadium kan verscheidene jaren aanhouden zonder merkbare evolutie.

In het laatste stadium is er bijna continue pijn en zwelling. Iedere stap of beweging is pijnlijk. Dit wordt veroorzaakt doordat er kleine cystjes en/of fractuurtjes ontstaan in het dragende deel van het onderbeen (tibia). Op dit ogenblik begint de beenderige aantasting en gaat het been “scheef” groeien. Men krijgt O-benen.

Laterale gonartrose (buitenzijde)

Het beginstadium gaat hier meestal niet gepaard met nachteljke pijn. Het gaat eerder om een ongemak met wat zwelling. De pijn is vooral aanwezig bij belasting van de knie en bevindt zich aan de buitenzijde.

In een verder stadium wordt de pijn meestal goed verdragen maar gaat de knie meer en meer naar buiten groeien. Men krijgt X-benen en de knieschijf gaat naar de buitenzijde afglijden. Bij overbelasting zijn er opstoten van zwelling

In het laatste stadium krijgt men pijn aan de binnenzijde (mediaal) van de knie. Dit komt doordat het binnenste ligament teveel uitgerokken wordt en gaat scheuren. Dan ontstaat een instabiele knie en wordt stappen bijna onmogelijk

Femoropatellaire gonartrose (voorzijde)

De artrose van de knieschijf (patella) is vaak aanwezig bij chondrocalcinosis (verkalkingen in het kraakbeen). Zij wordt zeer lang goed verdragen omdat er enkel pijn optreedt bij rechtkomen uit zittende houding, trappen op- en afgaan en bij hurken. Stappen op vlakke ondergrond is meestal pijnloos.

Dit evolueert  naar een slijtage van de knieschijf met luxatie en soms fraktuur tot gevolg.

Totale of tricompartimentele gonartrose

De combinatie van alle vorige vormen is mogelijk. In dit geval zijn alle reeds beschreven symptomen in verschillende intensiteit  aanwezig.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie